Вижте всички статии

ПРОЩЪПУЛНИК- ОБИЧАИ И ТРАДИЦИЯ

ПРОЩЪПУЛНИК- ОБИЧАИ И ТРАДИЦИЯ

Както и самото му име ‘Прощъпулник” подсказва, това е ритуал, отбелязващ следващ етап от развитието на детето- неговото прохождане.
 Обикновено се празнува, когато детето вече е проходило ( може да прави самостоятелно стабилни крачки) без да се налага някой да го придържа. Според християнските религиозни представи за най-подходящи дни за извършването на този ритуал се смятат понеделник, сряда и неделя. В наши дни това се счита за отживелица и прощъпулникът се прави в който и да е ден от седмицата.  В днешно време ритуалът е изменен и адаптиран към нашето съвремие, запазвайки основите на тази традиция, а именно:  питка ( погача) и наредени предмети, от които детето само да избере своята професия.

Ето и какво представлява самия  ритуал „Прощъпулник”.

В деня на празника се замесва обреден хляб- питка (погача) от майката на детето или от жена с живи родители. Няма специални рецепти или особени изисквания в съставките на питката. Обикновено на погачата се оставят стъпки от двете крачета на малчугана и се украсява с ралзични форми от тесто, намазва се с жълтък и се изпича в кръгла тава.За да проведете ритуала е необходимо да се постеле бяло платно, по което да търкулнете питката и детето да тръгне след нея. Днес можем да се възползваме от персонализирани и специално изработени за ритуала платна/ пътечка за прощъпулник, където всеки от Вас може да избере цвят на основата и бродерията с името на детенцето, като по този начин запази мил спомена от този вълнуващ ден. В края на платното на малка масичка, достъпна за детето се подреждат различни предмети, които предварително са наречени и символизират дадена професия. Добре е да избегнете дребни предмети, които лесно може да бъдат погълнати от дребосъчето, както и познати и негови любими, т.к. със сигурност детето ще грабне някой от тях.  Не прекалявайте с поставянето на много предмети, а изберете няколко като ги наречете и свържете с дадена професия, например:

 • портфейлът може да символизира банкер, бизнесмен или професия с финансов просперитет;
 • спринцовка или слушалки, могат да бъдат символ на най-хуманнната порфесия- лекар или специалист в дадена област на здравеопазването;
 • вестник, списание  може да поставите, ако желаете детето да избере професия като журналист, репортер;
 • Дреха, аксесоар може да символизитар моден дизайнер, стилист;
 • Калкулатор може да го наречете, ако желаете детето да се ориентира към порфесии като инженер, счетоводител;
 •  Книгата винаги е била символ на ученолюбието и е подходяща, ако желаете детето да стане учен, учител или писател;
 • Компютърна мишка, клавиатура, символизират професии от днешно време, като  IT специалист или програмист;
 •  Микрофон за да стане известен певец или певица;
 • Отверка, клещи или друг инструмент- монтьор, техник;
 •  Пистолет - полицай, военен;
 • Топка - футболист, спортист

.... както и много други предмети, които Вие самите ще подберете и наречете с дадена професия

Преди да търкулнете питката по платното е добре  пъргав човек символично да”тича” с нея, за да е пъргаво и бързо детето. Щом търкулнете питата, детето трябва да тръгне по нея, за да стигне до вече наредените предмети. Малчуганът ще ги разгледа и веднага ще се спре на някой конкретен, а по това Вие просто може да гадаете за бъдещата му професия. Резултат от избрания предмет може да видите след двадесетина години, когато малкото порасне и само подеме живота си.

След като всичко е спазено се преминава към разчупване на питата, като първото залче е за детето, а останалите се раздават на гостите. Обредният хляб обикновео се поднася с мед и/или сирене. Необходимо е всеки гост щом вземе парче от питата символично да потича и през това време да отправя пожелания към детето. Това се прави, за да е пъргаво и здраво, да не се спъва и да крачи уверено в живота.

Не е задължително гостите да са подготвили подарък ( добре би било, ако се вземе нещо подходящо за детето) , може да оставят и пари.  Все пак това е празник на малчугана и той със сигурност би се зарадвал на подаръци. Родители правят почерпка и по тяхно желание може да подарят подарък на своите гости, като по този начин ще им оставят приятен спомен от този празничен ден.
Всички необходими за ритуала аксесоари ще намерите тук.

ИВЕЛИарт пожелава Вашето дете да върви уверено и смело напред по своя житейски път!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари